Den digitale værktøjskasse boomer som aldrig før og det er helt fantastisk at være vidne til den udvikling e-handelen og SaaS baseret virksomheder formår at skabe ovenpå en god ide.
Digitaliseringen er for alvor sat fri til at udleve vores drømme og ønsker for en bedre og mere effektiv verden.
Landegrænser som tidligere forhindrede os i at skalere vores produkt til nye markeder, er nu mere åbne end nogensinde. Vores frygt for at konkurrere med de store velkendte brands er nedgraderet i sådant omfang at hvis vi mener vi kan gøre det bedre eller hvis det vi oplever, ikke er godt nok, så tager vi gerne kampen op.
Det er om noget en demokratisering af digitaliseringens opture.
Fordele ved demokratisering
Copy left, copy right – vi alle bliver tudet ørene fulde af rettigheder som skal respekteres.
Men grænserne rykker sig og patentet på en god ide er kun et ”pantet” så længe udførelsen er unik. Sådan siger flere og flere.
Se på fastfoodbranchen – hvor JustEat igennem flere år har været ledende for deres branche.
Trods JustEats store indflydelse stoppede det ikke andre modige iværksættere for at tage kampen op imod dem. Med et fokus på digital service, digital kommunikation, digital brugeroplevelse formåede nye spillere som f.eks. Hungry at få plads en plads i danskernes telefon under fastfood-apps. Siden 2016 er flere fastfoodmarkedspladser kommet til verdenen, for at imødekomme de mange pizzeriaers ønsker om lavere gebyr, mere selvstændighed osv. Fastfood er en af vores tids økonomier der er højest.
6 mia. kroner om året bruger danskerne på fastfood. Udover pizzaer er andre større brands som Mc. Donalds, KFC, Burger King osv. lige så stor en volumen i danskernes madvaner. Statistik viser at hver 6. mand og hver 7. kvinde min. én gang om ugen indtager fastfood som en del eller et helt måltid.
Vi har altså med en industri at gøre som alle omringes om en og samme produkt-gren. Hvorfor skulle der så ikke også være mange flere som tager kampen om kunder op?
Private label kan være nytænkning
Digitaliseringens teknologiske muligheder har skabt en ny æra for virksomheder til at nytænke sig selv og deres tjenester. Med en Open Source-tankegang er det blevet muligt for mange løsninger at levere et nyt lag af samme service/tjeneste. Betalinger er et af de elementer som oftest går igen, på tværs af services og tjenester.
Betalinger har dog altid været præget af monopoler og centraliseret infrastrukturer. Tiden er kommet betalingsbranchen i møde som nu muliggør at du kan bygge din egen betalingsløsning via open source i dit eget brand. I Danmark en af de bedre eksempler for e-handel betalingsløsningen PensoPay.
Pensopay har formået at bygge en White Label løsning ovenpå Quickpay og ClearHaus og gjort det til deres eget brand.
Et samlet univers hvor de pakketere gateway og indløsning i en pakke. Deres kunder (typisk webshops) føler og indgår en aftale med PensoPay men reelt er det Quickpay og CleauHaus. Det som PensoPay gør, som deres leverandører ikke kan er at tilføje en højere magen af service og enkelthed. De gør det derfor nemt for kunderne at vælge og forstå deres betalingsløsning.
Samtidig sælger PensoPay deres betalingsløsning som alt-i-en løsning. Det samme gjorde Yourpay i mange år. Begge løsninger har inspirationsmateriale i den anerkendte spiller Stripe.
Stripe er blandt de mest succesfulde løsninger som har formået at demokratisere open source-tankegangen for betalinger. Disse potentialer skal udnyttes og teknologien skal slippes fri.
Sikkerheden er for alles bedste
Det er naturligt at myndigheder og lovgivning i al hast forsøger at følge med, for at sikre forbrugere i købs-og bestillingsadfærd. Senest med PSD2 regulativet, er det tydeligt at mærke og se hvordan forbrugerne i større grad beskyttes. Kort før PSD2 indførte EU, GDPR-direktivet som i Danmark også er kaldet Persondataforordningen.
Alt sammen for at sikre forbrugerne og deres data. Det kan virke træls og trættende men med det rigtige og sikre setup, vil det kun være til det bedre og i bedste fald stoppe de som ønsker at sylte på regler og lovgivning med en virksomhed som kun har interesse i at bedrage forbrugerne (red. abonnement-fælder).
Når du skal vælge en Open source-betalingsleverandør, skal du naturligvis sikre dig at alle sikkerheder og aktuel lovgivning er på plads.